Vad händer med min fot?

Frågor och svar

Visste du att vi har 28 små ben i varje fot, 56 leder och drygt 100 ligament... och att alla tår, utom stortåarna, har tre leder. 

De flesta musklerna som styr fotens valv och funktioner i tår och mellanfoten...sitter i vaden. Våra fötter är super komplexa och det är oerhört viktigt att vi har ett bra "steg"!  Med tiden, trauman, ökad vikt, ålder eller medicinska orsaker så förändras fötterna. Så är det för alla...

Har du frågor eller funderingar kring dina fötter, så tveka inte att skicka ett mail eller ring. Se "kontakt" här till vänster.

Text nedan: källa Axelssons institut.

"En person som väger 70 kg och som går 12 km per dag genererar under dagens lopp ett tryck på sammanlagt 700 ton i varje fot - det motsvarar 15 fullastade långtradare! Öka din vikt med 50 procent så får du fram hur hög belastning i kg som ligger i varje steg du tar. Vid löpning kan du istället öka din vikt med 500-600 procent. Man kan lätt förstå hur stor belastning ett par fötter måste kunna klara! "

Vanliga Frågor:

* Hur blir jag av med mina vårtor?   - På den frågan finns inga enkla svar. Vårtor är virus som biter sig fast i huden och är ofta besvärliga att få bort. Det finns en mängd olika metoder och preparat och de fungerar ofta olika från fall till fall. Det viktiga är att man inte får ge upp. Man måste vara envisare än vårtviruset...oavsett hur många månader det tar att få bort det. 

* Vad är Fotsvamp?   - Fotsvamp är en samling microorganismer/svampsporer som angriper fotens hud. Ett vanligt ställe där man lätt kan få ett svampangrepp är mellan tårna. Det drabbar oftast dom som har tätt tätt mellan tårna där fukt samlas, men även fotsulorna kan drabbas. I många fall har huden, av olika orsak inte ett fullgott skydd/immun försvar. Detta kan bero på vanvård, smittorisk, genetiska förutsättningar, stark medicinering eller olämpliga skor eller tofflor. Fotsvamp är inte detsamma som Nagelsvamp.

* Vad är Nagelsvamp?  - Nagelsvamp drabbar naglarna och är mycket svårt att bli av med, varför det är viktigt att man behandlar i ett tidigt skede. Angripna naglar måste slipas regelbundet så att den del av nageln som är angripen hålls så ren som möjligt, samtidigt som den behandlas med lämplig metod/preparat. Det fungerar inte att bara dra bort nageln.

* Varför får jag Hälsprickor?  - Hälsprickor kommer av att huden är torr! Hud som är återfuktad/fettad spricker vanligtvis inte. (om det inte finns något annat underliggande medicinskt problem) Om man filar för mycket på torra fnasiga hälar utan att återfukta den nyfilade huden ordentligt så kan problemet förvärras. Det är viktigt att smörja, dricka vatten, använda sko eller innetoffel som omsluter hälarna och undvika ullstrumpor. Har du mycket tjock och hård hud runt dina hälsprickor så försök att bli av med den. Omedelbar lindring vid smärta brukar vara en riktigt fet salva i sprickan och ett plåster över. Vi använder ofta tjärsalva, inotyol och ibland även hudlim.